Ботулізм: смертельна небезпека в банці
Ботулізм — це важке отруєння, яке виникає після вживання їжі, зараженої токсином бактерії Clostridium botulinum.
⠀
Найчастіше зараження відбувається через:
• Домашні консерви (особливо м’ясні та грибні)
• Рибу гарячого копчення та в’ялену рибу
• Закрутки з порушенням технології стерилізації
⠀
Симптоми:
• Затуманений зір, двоїння
• Сухість у роті
• Слабкість м’язів, утруднене дихання
• Порушення ковтання та мовлення
⠀
Перша допомога — негайно викликати "швидку". Чим раніше введено протиботулінічну сироватку, тим більше шансів вижити.
⠀
Профілактика:
• Уникайте домашніх консервів сумнівної якості
• Не купуйте в’ялену або консервовану рибу з рук
• Дотримуйтесь правил стерилізації при консервації
⠀
Бережіть себе та своїх близьких!