Оберіть компостування! Це родючий ґрунт для вашого саду і городу та екологія нашої громади!
Чимало мешканців громади позбавляються від рослинних решток навіть не усвідомлюючи, що втрачають дорогоцінні органічні добрива. Процес компостування – не новітня розробка, але сьогодні до нього звертаються дедалі більше городників, садівників і фермерських господарств.
Рослинні рештки, які залишаються на городі, в полі чи саду – це не відходи, від яких потрібно чимшвидше позбутися, а навпаки – джерело поживних речовин, які так необхідні для підтримки родючості ґрунту. Адже виходить, що ми даремно спалюємо цінний ресурс (при цьому завдаючи шкоду власному здоров’ю), а потім ще й додатково купуємо хімічні добрива. У цьому немає сенсу. Тому важливо ефективно та з користю використовувати наявні ресурси. Компост є доброю альтернативою хімічним добривам, що поповнює баланс поживних речовин у ґрунті, покращує урожай та стан довкілля.
- Що потрібно знати перед тим, як починати компостувати?
Це набагато кращий метод, ніж спалювання рослинних залишок. Компостування більш безпечне для середовища, воно не дає ніякого неприємного запаху. Так, для нього потрібне додаткове облаштування, але це єдине, що, можливо, когось зупиняє від початку компостування. Та після того, як ви отримаєте свій власний перший компост, зможете вдобрити ним землю і не купувати дороге добриво для ваших рослин, у вас не залишиться сумніву в правильності вашого вибору.
- Де краще облаштовувати компостну яму?
Яма для компосту має бути там, де рослинні рештки буде найлегше складати. І це не тільки всі бур’яни, що вириваються, на ділянці чи городі. Це може бути навіть бадилля після помідорів чи інших овочів. Туди ж можна складати і траву, наприклад, зі скошеного газону. Для компосту згодиться все, що може розкладатися. Туди не можна класти рослини з хворобами, бо там усе гниє. Ця куча не набирає температури, тому не знезаражує ані хворобочинні бактерії, ані грибки. Для цього потрібен гарячий компост.
- Якими повинні бути перші кроки, без яких рухатися далі неможливо?
Після того, як рослинні рештки складені до ями, їх обов’язково потрібно полити водою. Майбутній компост треба добре зволожити. По периметру ями (приблизно в метр) вириваємо рівчачок. Потім накриваємо компост чорною плівкою, яка триматиме потрібну температуру в цій компостній кучі, і пригортаємо в рівчачку землею. Це потрібно для того, щоб вітер її не піднімав, і вона щільно прилягала. Плівка буде нагріватися на сонці, і це помітно прискорить процес розкладання рослинних решток. Компостну кучу потрібно періодично зволожувати водою. Тобто, якщо складати рослинні рештки і переробляти їх все літо, то на осінь, якраз після збору врожаю, можна гарно вдобрити рослинки власним компостом.
- Що потрібно для облаштування гарячого компосту?
Довідково: Гарячий компост – це новий підхід до утилізації органічних відходів, який дозволяє за допомогою температурного впливу переробляти не лише шкірку та яєчну шкаралупу, а й дрібні кістки.
Якщо ви хочете зробити гарячий компост, який готується всього 4-5 тижнів, вам буде потрібно:
- Ящик не менше 1 м. куб.
- Більшу частину повинна займати груба органіка. Це гілки, але подрібнені, солома, сіно, тирса, кора, листя.
- Послід (підійде курячий, індичий, коров’ячий (2 відра).
- Відходи з кухні (органічні відходи) (3 відра).
- Зелена трава. Можна застосувати після газонокосилки. Об’єм – одна третя від усієї маси.
Складаємо все наче пиріг: груба органіка, трава, гній, відходи з кухні. Гарно поливаємо водою та накриваємо тканиною або брезентом. Кожні 3-4 дні перевертаємо все з дна на верх. Десь на 4 день, а може і раніше, температура підніметься. Там повинно бути дуже гаряче. Завдяки цьому в такий компост можна класти навіть рослини з хворобами.
Якщо у вас немає можливості усе вчасно перевертати – не страшно. Такий компост буде просто готуватися трошки довше та його об’єм буде теж меншим. Важливо перших два тижні слідкувати, щоб компост не пересихав. Через місяць смакота для землі готова. Таким компостом можна удобрювати землю (1 відро на 1 квадратний метр) та навіть мульчувати.
- Що можна вдобрити компостом?
Його люблять усі рослини – виключень немає. Можна вдобрювати землю після збору врожаю, дерева, кущі, плодові. В принципі, всім рослинам він підходить.
Важливо, що таким добривом практично неможливо перепалити землю. Компост не такий концентрований, як хімічні добрива. До того ж, він краще засвоюється рослиною, тому що це добриво природне, органічне.
Компостування є яскравим прикладом сталої практики, що вигідна для врожаю, для довкілля, для здоров’я людей. З одного боку, вирішується масова проблема забруднення довкілля і шкоди здоров’ю через досі поширене спалювання рослинних решток чи викидання відходів господарства прямо в найближчий рівчак. З іншого боку, ми зменшуємо залежність від застосування додаткових, й часто штучних, стимуляторів росту рослин, натомість підвищуємо самодостатність наших господарств, й врешті решт, економимо.