До уваги ОСББ та жителів громади інформація про державну Програму "ЕНЕРГОДІМ"

Дата: 19.02.2021 12:20
Кількість переглядів: 2074

Державна установа «Фонд енергоефективності» (далі - Фонд) створена Урядом України для підтримки ініціативи щодо енергоефективності, впровадження інструментів стимулювання і підтримки здійснення заходів з підвищення рівня енергетичної ефективності будівель та енергозбереження, в житловому секторі зокрема.

Фото без описуДіяльність Фонду фінансується за рахунок коштів Державного бюджету України, статутний капітал на сьогоднішній день складає 2,7 млрд грн. Крім цього, відповідно до підписаних Фінансових угод між Урядом України та Європейським союзом, фінансовий внесок ЄС та уряду Німеччини складає 100 млн Євро.

У зв'язку із припиненням із 2021 року дії Урядової програми «теплих» кредитів для багатоквартирних будинків єдиною державною програмою енергомодернізації багатоповерхівок є розроблена Фондом Програма підтримки заходів з енергоефективності в багатоквартирних будинках «ЕНЕРГОДІМ».

Програма Фонду «ЕНЕРГОДІМ» реалізується у співпраці з Міжнародною фінансовою корпорацією (IFC), Німецьким товариством міжнародного співробітництва (GIZ) та Програмою розвитку ООН (ПРООН).

Підтримка Фонду полягає у наданні грантів та запровадженні комплексних технічних рішень з енергоефективності будівель з врахуванням кращих європейських практик. Це означає, що співвласники багатоповерхівок можуть отримувати компенсацію до 70% від Фонду для реалізації проектів з термомодернізації будинків (детальна інформація розміщена на сайті Фонду https://energodim.org/detalna- informatsiia/).

Водночас, у сьогоднішніх умовах спостерігається ситуація, при якій ОСББ обмежені в коштах, тому існує потреба забезпечити їх фінансовим ресурсом, який був би доступним як з точки зору його вартості, так і з точки зору організаційної простоти отримання коштів. Таким чином, залучення місцевої влади до просування енергоефективності, а також співфінансування проектів є надзвичайно актуальним.

В Харківській області вже є позитивний досвід співпраці з Фондом щодо співфінасування енергоефективних проектів ОСББ. ОСББ «Добробут Чугуєва» було відібрано до 10 об’єднань, що взяли участь у пілотному проекті з тестування процедур Фонду енергоефективності «Перші ластівки».

Загальна вартість проекту з енергомодернізації будинку ОСББ «Добробут Чугуєва», реалізованого у 2020 році, становила 486,49 тис. грн, грант Фонду склав 291,89 тис. грн. Крім цього, за рахунок місцевих програм «теплих» кредитів ОСББ отримало часткову компенсацію з обласного бюджету та міського бюджету м. Чугуїв у розмірах 79,86 тис. грн та 97,3 тис. грн відповідно.

На сьогодні вже 5 ОСББ області (1 ОСББ з Малоданилівскьої ОТГ, 1 - з м. Лозова, 2 - з м. Чугуїв, 1 - з м. Харків) подали заявки на участь у Програмі «ЕНЕРГОДІМ».

Додаткова інформація про Програму «ЕНЕРГОДІМ» за цим посиланням.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь